Out of Storage

Route 5: In and Out of Storage

Deze route neemt je mee achter de schermen van de tentoonstelling Out of Storage. De route geeft inzicht in het werk van restauratoren en tentoonstellingsmakers en volgt de kunstwerken op hun reis van het depot naar de tentoonstellingsruimte.

Het behoud van hedendaagse kunstwerken vormt een grote uitdaging voor verzamelaars. Wie tentoonstellingen van moderne of hedendaagse kunst bezoekt zal zich vast wel eens hebben afgevraagd hoe kunstwerken worden bewaard die gemaakt zijn van snel verouderende, vergankelijke of kwetsbare materialen zoals plastic, voedsel en glas? Hoe laat je film- en videokunst zien wanneer de afspeelapparatuur versleten of niet meer beschikbaar is? Maar ook: wat betekent het wanneer een kunstwerk dat gemaakt is voor een specifieke ruimte later opnieuw wordt opgebouwd in een andere ruimte? Hoe gaan verzamelaars om met deze ‘instabiele’, veranderlijke kunstwerken? Welke beslissingen worden genomen, waarom, door wie en wat is de impact hiervan op het kunstwerk?

Kunstwerken worden meestal gepresenteerd als oorspronkelijke, onveranderlijke objecten. De korte biografieën die zijn samengebracht in deze route laten echter zien dat activiteiten als aankoop, opslag, transport, installatie, presentatie, schoonmaak en restauratie op verschillende manieren van invloed zijn op het leven van een kunstwerk. In sommige gevallen leiden ze zelfs tot verstrekkende veranderingen aan het kunstwerk. De route zoomt in op conserveringspraktijken die zich meestal achter de schermen afspelen en laat zien hoe backstage en frontstage onherroepelijk met elkaar verbonden zijn.

De route is geschreven door studenten en onderzoekers van de faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit van Maastricht: Julia Bevilacqua Alves da Costa, Juri-Apollo Drews, Cyra Pfennings, Vivian van Saaze en Renée van de Vall.

Otto Berchem, Do You Know? 2011